Onze klanten weten dat wij hen regelmatig waarschuwen om hun debetstand rekening-courant aan te zuiveren. Maar wat is dat juist en waarom is dat zo nadelig? In 3 artikels leren we u alles over de beruchte “rekening-courant”.
Wat is een rekening-courant?
In de (boekhoudkundige) volksmond bedoelen we met een rekening-courant de financiële positie die een zaakvoerder of vennoot aanhoudt ten overstaan van zijn vennootschap. Als een zaakvoerder een bepaalde leverancier cash zou betalen (bijvoorbeeld een restaurantbonnetje) dan moet deze schuld uiteraard door de vennootschap aan de zaakvoerder terugbetaald worden. Zolang die terugbetaling niet gebeurt, registreren we dit boekhoudkundig door de leveranciersschuld te vervangen door een schuld van de vennootschap aan de zaakvoerder.
In het vorige voorbeeld moet de vennootschap nog geld aan de zaakvoerder. Dit is een credit rekening-courant, omdat ze op de balans tevoorschijn komt als een credit post, een schuld van de vennootschap aan een derde (in dit geval de zaakvoerder).
Maar de financiële relatie kan ook andersom. Stel dat de zaakvoerder op een bepaald moment wat geld tekort komt, en even geld overschrijft van de zichtrekening van de vennootschap naar zijn persoonlijke zichtrekening, dan wordt er een boekhoudkundige vordering gecreëerd in de vennootschap. De vennootschap heeft op dat moment nog geld tegoed van de zaakvoerder. Boekhoudkundig verschijnt er een debet rekening-courant. Debet omdat de vennootschap geld tegoed heeft en de vennootschap een vordering heeft. De zaakvoerder (of vennoot) moet ingeval van een debet rekening-courant dus geld terugstorten aan de vennootschap!
In de volgende blogpost leest u alles over de nadelen van een rekening-courant.