De lang verwachte commentaar op de BTW verlaging in de horeca. Wat onthouden we:
– Enkel 12% op voedsel, nooit op dranken en op kleine snacks die geen bereiding vergen
– De horeca-uitbater moet de dranken uitsplitsen; dit moet bovendien op een bewijskrachtige en controleerbare manier gebeuren (lees: gesplitst kassaticket, vanaf 2013 electronische kassa – trouwens nu al verplicht voor alle nieuwe starters in de horeca)
– cateringdiensten kunnen ook aan 12%; opgelet, het gewoon leveren van voeding blijft 6%
– verplichte opsplitsing per BTW tarief op het BTW bonnetje pas vanaf 2013 (tot dan moet wel een andere bewijskrachtige uitsplitsing bestaan waar de opsplitsing duidelijk opstaat)
– all-in formules (menu incl dranken): er wordt verondersteld dat 35% van de prijs betrekking heeft op dranken; de uitbater mag niettemin altijd opteren om het werkelijke verbruik te laten taxeren (opnieuw: bewijskracht!)
– nieuwe regeling mag al op oudjaar, als u na middernacht afrekent met uw klant
– vergeet niet in uw dagontvangstenboek de dagontvangsten op te splitsen volgens BTW tarief
Bron: Fisconet (Beslissing BTW nr. E.T.117.557 dd. 23.12.2009)
Zie ook voor meer uitleg de UNIZO website – hier vindt u ook een FAQ over de BTW verlaging. Een aanrader, wel enkel voor leden! Uiteraard kan ik u bij deze meteen aanraden om lid te worden indien u dat nog niet bent!