Er is de laatste tijd heel veel te doen geweest rond de 309% beboeting voor o.a. privé uitgaven die bedrijfsleiders via hun vennootschap laten betalen. Zelfs de populaire pers heeft er zijn zeg over gedaan.
Zulke privé uitgaven, gedaan in de loop van de jaren 2010 en volgende, die fiscaal nog gecontroleerd kunnen worden, heeft de fiscus een overgangsperiode ingebouwd tot 30 juni 2012. Deze overgangsperiode loopt dus ten einde, bij deze dus een laatste waarschuwing om na te gaan of in de vorige jaren er uitgaven zijn geweest die misschien toch beter niet in de vennootschap werden ingebracht. Tot 30 juni mag je zulke uitgaven nog zelf spontaan rechtzetten via je aangifte in de personenbelasting. Vanaf 1 juli 2012 zou er automatisch een aanslag van 309% volgen indien de fiscus bij controle nog privé uitgaven in de vennootschap vaststelt.
Hierbij waarschuwen we niet enkel dat de overgangsperiode bijna afloopt, maar KMO-Insider pakt in zijn laatste nummer ook uit met het bericht dat (zeker in regio Sint-Niklaas) de fiscus in de startblokken staat om de heksenjacht aan te vatten. Men zou consequent 309% heffen op alle kosten waarvan het beroepsmatig karakter niet duidelijk kan bewezen worden. In hetzelfde artikel haalt men ook enkele voorbeelden aan van de verdachte aankopen: fototoestel, camera, iPad, TV & electronica, koersfietsen, tuinmeubilair, private kledij & onderhoudskosten van deze kledij, kapperskosten, brillen, … het lijstje gaat zo nog even door.
En dat het een heksenjacht wordt, staat al vast. De fiscus zou zeer gericht controles doen bij reisbureaus, meubilairwinkels, kledingwinkels, … en op zoek gaan naar facturen die deze winkels stuurden aan vennootschappen. Op basis van deze informatie zouden dan de betreffende vennootschappen gecontroleerd worden, en indien beroepsmatig gebruik niet bewezen kan worden: prijs!
Gezien de zeer hoge boete blijft de leuze : steek geen privézaken in uw vennootschap. Voor verdachte facturen blijft het advies om te voorzien in onafhankelijk bewijs (bewijs! dus niet enkel een mooi verhaaltje). Men vergeet wel eens dat een belastingcontroleur betaald wordt om u niet te geloven; mooie verhaaltjes vertellen over het zogezegde beroepsmatig gebruik halen dus niets uit. Je moet onafhankelijk bewijs kunnen voorleggen, en dit ook nog na 3 jaar nadat de kost werd gedaan. De controle over dit jaar volgt immers pas in 2013, 2014 of 2015.
Je kan ook gewoon stoppen met zakendoen in België. Met dergelijke heksenjacht én de huidige crisis is het sop de kolen niet waard. Gelukkig zorgt onze regering goed voor werkloze profiteurs.