309%… the saga continues

Er is de laatste zes maanden heel wat inkt gevloeid over de toepassing van de 309% boete-clausule. Misschien even een korte herhaling om aan te vangen.

Voordelen van alle aard, uitgekeerd loon of betaalde sommen, alsook onrechtmatige bevoordelingen van zaakvoerders of werknemers t.o.v. hun vennootschap, die niet worden verantwoord via een inkomstenfiche (zeg maar loonfiche), kunnen in de vennootschapsbelasting belast worden aan 309%. Kort gezegd, loon dewelke niet op een inkomstenfiche wordt gezet. Een gemakkelijk voorbeeld; je neemt 500 euro uit de geldlade van je vennootschap zonder dat je dit als loon kwalificeert t.o.v. de belastingen. Dit is uiteraard ‘zwart’ geld, en om dit te bestraffen bestaat er een taxatie in de vennootschap aan 309%. Deze taxatie wordt ook wel de geheime commissielonen-aanslag genoemd (geheim omdat niet altijd duidelijk is naar wie de sommen uitbetaald zijn).

In het voorbeeld lijkt dit duidelijk… maar wat veel klanten vergeten is dat deze 309% heel vaak om de hoek kan komen kijken. Laten we even dit voorbeeld nemen: een vennootschap stelt aan haar zaakvoerder een GSM ter beschikking en betaalt de volle pot van de rekening. De zaakvoerder belt er echter ook privé mee; dit privé-gebruik is een belastbaar voordeel alle aard. De zaakvoerder waardeert dit voordeel aan 150 euro (12,5€ per maand), maar bij een belastingcontrole stelt de controleur vast dat deze waardering nogal aan de lage kant is. De belastingcontroleur stelt dat het voordeel 200 euro moet bedragen… volgens de letter van de wet zou dan 50 euro aan 309% moeten belast worden.

De letter van de wet kan dus nogal streng zijn, en niet in overeenstemming met het doel van de wetgever. In het verleden werd dit altijd minnelijk opgelost door de onderwaardering te laten terugbetalen door de zaakvoerder aan de vennootschap.

Gedaan dus met deze ontsnappingsroute. Sinds enkele maanden heeft de fiscus beslist altijd de 309% toe te passen. Hiertegen kwam onmiddellijk fel protest.

De administratie besliste aanvankelijk om nadere toelichtingen te geven, hetgeen ze eind 2011 gedaan heeft via deze circulaire. Het komt erop neer dat tot 30/6/2012 een gedoogbeleid gevoerd wordt, waarbij taxatie bij de genieter nog mogelijk is. Vanaf 1/7/2012 wordt de taxatie aan 309% dan alsnog onverbiddelijk toegepast. Dit laat volgens de fiscus de belastingplichtige toe om nu in het reine te komen.

Heel deze problematiek blijft de gemoederen bij fiscalisten beroeren… en het is niet ondenkbaar dat met toepassing van de 309% er heel wat minder ‘akkoordverklaringen’ zullen volgen. Het uitvechten via gerechtelijke weg zal dan misschien eerder norm dan uitzondering zijn?

Zie ook:
http://cannaerts.wordpress.com/2011/11/02/de-aanslag-op-geheime-commissielonen-operatie-nultolerantie-is-ingezet-admb/
http://cannaerts.wordpress.com/2011/11/30/aanslag-geheime-commissielonen-misschien-toch-wat-licht-in-het-duister/