Sinds 2012 werkt de fiscale administratie met ‘aangekondigde’ acties. Ze meldt in een persbericht welke sectoren het volgende werkjaar met voorrang gecontroleerd zullen worden.
Voor het jaar 2012 en 2013 zag dit lijstje er als volgt uit:
-
de verkoop via internet (handelaars die zich voordoen als particulieren – bv op eBay)
-
loontrekkenden met werkelijke kosten
-
bedrijfsleiders met werkelijke kosten en/of indiciair tekort
-
vzw’s die wellicht aan de vennootschapsbelasting onderworpen moeten worden
-
sportclubs
-
de splitsing van het eigendomsrecht (vruchtgebruik)
-
de notionele-intrestaftrek
Voor het volgend werkjaar 2013 – 2014 stelde de fiscale administratie dit prioriteitenlijstje op:
-
het niet indienen van aangiften (nultolerantie voor alle belastingen)
-
de splitsing van het eigendomsrecht (fiscaal misbruik van het vruchtgebruik waarmee personenbelasting of vennootschapsbelasting kan worden ontweken)
-
de verrekenprijzen (berekening en facturatie)
-
het misbruik van vennootschapsstructuren (waarmee personenbelasting kan worden ontweken)
-
de horeca (controle van onder andere btw-tarieven en omzet)
-
de buitenlandse vennootschappen die actief zijn in de bouwsector (controle van onder andere bedrijfsvoorheffing op lonen en van de aanwezigheid van een vaste inrichting)
-
het gebrek aan samenhang tussen de aangiftegegevens van rechtspersonen
We halen er voor onze klanten even de belangrijkste uit:
-
niet indienen van aangiften: daar hoeven onze klanten niet over wakker te liggen.
-
mis/gebruik van vruchtgebruik constructies: wij hebben die in het verleden nooit echt aangeraden vanwege fiscaal agressief… onze klanten kunnen dus ook daar op beide oren slapen. Ons advies terzake blijft behouden: een vruchtgebruikconstructie doet u best enkel indien er een voldoende groot beroepsmatig voordeel uit blijkt (bij voorbeeld een volledig beroepsmatig gebruikt gebouw). De tweede stap is dan een correcte berekening van de waarde van het vruchtgebruik en naakte eigendom. En tussen haakjes: een bureeltje in je villa maakt geen voldoende groot beroepsgebruik uit, zelfs niet als je ook je klanten in je woonkamer ontvangt!
-
Verrekenprijzen: dit wordt toch meer en meer een hot item, ook voor kleinere KMO’s die in groepsverband werken. Te vaak merken wij dat de onderlinge prijzen te weinig onderbouwd of gedocumenteerd zijn. Zorg voor een sluitende analyse, zeker als de ‘interne’ prijzen (sterk) afwijken van de prijzen aan derden.
-
Misbruik van vennootschapsstructuren → lees: “gebruik van managementvennootschappen”. Het is mij nog steeds niet duidelijk hoe de fiscus dit concreet wenst aan te vallen. Een vennootschap wordt opgericht voor tal van redenen, waarbij het fiscale aspect vaak maar zeer miniem meetelt. De belangrijkste motieven blijven het afzonderen van vermogen (afzonderlijk rechtsfiguur), de mogelijkheid om een groepsverzekering af te sluiten, professionele uitstraling naar derden, en natuurlijk in sommige gevallen een beperkte aansprakelijkheid. Iedereen die zorg draagt de afzonderlijke rechtspersoonlijkheid van zijn vennootschap te honoreren, staat volgens mij sterk in zijn schoenen (concreet: geen debet rekeningen-courant en geen misbruik van vennootschapsgoederen).
Opnieuw: een verwittigd man is er twee waard. Valt u onder één van de bovenvermelde situaties, zorg er dan voor dat uw fiscaal dossier sluitend is. Contacteer ons gerust als je vragen hebt!