Met een loonwig van meer dan 66% (verschil bruto/netto) is fiscaalvriendelijk belonen van medewerkers al jarenlang een succesvol onderwerp.
Vanaf 1/1/2016 veranderen er enkele bedragen die het vermelden waard zijn:
- maaltijdcheques: tot eind 2015 is de maximumbijdrage van de werkgever beperkt tot 5,91 euro per cheque. Deze bijdrage verhoogt met 1 euro vanaf 1/1/2016 (max 6,91 euro per cheque), met bijkomend voordeel dat het voor de werkgever aftrekbaar gedeelte van de maaltijdcheque vanaf die datum ook stijgt van 1 euro naar 2 euro per cheque. De opslag die u dus zou geven in de vorm van een verhoging van uw bijdrage in de maaltijdcheque met 1 euro, is dus volledig fiscaal aftrekbaar. De opbrengst voor uw werknemer van 1 euro per cheque (netto), kost uw bedrijf dus maar 0,66 euro (34% belastingvoordeel). Doen dus!
- de loonbonus (officieel de niet-recurrente resultaatgebonden voordelen) verhogen van 3.100 euro per jaar naar 3.169 euro per jaar. Op dit voordeel (dat wel wat administratieve rompslomp met zich meebrengt) betaalt de werkgever 33% en de werknemer 13,07% sociale zekerheidsbijdragen. Er worden evenwel geen personenbelastingen over geheven. Dit blijft dus ook een interessante tool, zeker als hij gebruikt wordt om strategische doelstellingen te formuleren, te meten en te belonen!
We lijsten voor onze lezers ook nog even enkele fiscaalvriendelijke beloningsvormen toe:
- maaltijdcheques
- loonbonus (niet-recurrente resultaatgebonden voordelen)
- bedrijfswagen
- onkostenvergoedingen
- toekennen van GSM en/of internetabonnement, al dan niet incl toestel
- diverse kleine vergoedingen nav feestdagen of speciale gebeurtenissen
We blijven tot slot hameren op de voordelen die werknemers in kleinere bedrijven genieten, maar die niet altijd even zichtbaar of duidelijk zijn:
- lage hiërarchie in het bedrijf (familiaal karakter), met daaraan gekoppeld meestal een zeer goede sfeer op de werkvloer
- vlotte en snelle communicatielijnen (geen ideeënbus aan de muur maar een ‘klapke’ met de baas aan het koffiemachine )
- flexibiliteit en begrip bij familiale gebeurtenissen (ziekte, opvang, …); uiteraard steeds in samenspraak met het bedrijf en met de nodige feeling voor de noden van het bedrijf
- korte woon-werkafstand (pendel maar eens elke dag richting Brussel)