“Fiscale zondaars melden massaal zwart geld“; zo titelt De Standaard vandaag.
Reden genoeg om ook op dit forum even de vraag te toetsen: Is het zinvol om zwart geld te repatriëren en er de vrij hoge boetes op te betalen die gelden in deze laatste regularisatieronde?
Ons inziens is het antwoord hierop positief. Misschien heeft u zelfs al iets te lang gewacht? De vorige jaren was repatriëring ook mogelijk na een individueel akkoord met de fiscus, en daar lagen de toegepaste boetetarieven meestal lager dan de tarieven die dit jaar in de laatste regularisatierondes zullen gelden. Toch komt u er met boetetarieven tot 35% al bij al goed van af; gegeven het feit dat de normale boetetarieven kunnen oplopen tot 200% van het ontdoken bedrag! En dan spreken we nog niet van mogelijke strafrechtelijke overtredingen die gevangenisstraffen met zich kunnen meebrengen.
Hierbij geven we enkele elementen die maken dat o.i. toch best kan genoten worden van de fiscale amnestieregel:
– Het net sluit zich rond zwart geld; geld is niet meer zo mobiel en anoniem als enige jaren geleden. De spaarrichtlijn verplicht banken binnen Europa om aangehouden rekeningen te melden aan het thuisland van de rekeninghouder. Daarnaast is geld verplaatsen vaak onderhevig aan witwasmeldingen; zeker en vast als dat geld via contanten wordt afgehaald of gedeponeerd. Het wordt dus erg moeilijk om binnen Europe geld of kapitaal aan het oog van de fiscus te onttrekken.
– Anonimiteit kan nog steeds in de wereld van vandaag; maar binnen Europa is het toch bijzonder moeilijk geworden (en ook erg kostelijk). Heb je het er voor over om met je geld buiten Europa te trekken, dan moet je al naar een werkelijk belastingparadijs wil je zekerheid (en dan nog is het onduidelijk of die landen over enige jaren ook niet zullen bezwijken onder internationale druk). Het zal quasi onmogelijk zijn om uit die landen je geld nog weg te krijgen zonder op dat moment toch in het vizier van de fiscus te kunnen komen.
– Alhoewel een boetetarief van 35% bovenop de ontdoken belastingen de totale belastingdruk nog steeds tot boven de 70% kan duwen, mag je niet vergeten dat de werkelijke boetetarieven voor bewuste fiscale fraude kan oplopen tot 200%. Als je niet repatrieert, en je loopt tegen de lamp, riskeer je dus veel meer te verliezen dan je pot groot is… sommigen zijn zich daar niet van bewust.
– De regels inzake verjaring en kwalificatie van een ‘fiscaal misdrijf’ zijn zopas strenger geworden. De ‘gewone’ fiscale fraude wordt voortaan strenger bestraft en verjaart niet meer. In de toekomst kan je dus niet meer terugvallen op de verjaringstechniek (je geld 7 jaar wegzetten en dan pas boven komen om enkel boete te betalen op niet betaalde roerende voorheffing bij voorbeeld).
– In de artikelreeks van De Standaard over zwart geld van enige weken geleden, was het opmerkelijk dat grote banken in Luxemburg openlijk toegeven geen oplossingen meer te kunnen bieden voor zwart of grijs geld; en allen gaven ze de undercover journalist de raad om het geld eerst te regulariseren. Als zelfs bankiers tegen hun eigen winkel beginnen praten, is het m.i. hoog tijd om eens na te denken.