Als ik uiteenzettingen geef over fiscale topics, wijs ik mijn publiek er altijd op dat ze bij onverwachte controles (de zogenaamde ‘opsporingsdienst’) altijd uiterst voorzichtig moeten zijn indien men op het einde van het onderzoek een proces-verbaal ondertekend.
Een door uzelf ondertekend proces-verbaal geeft nog sterkere bewijskracht aan het ding (een proces-verbaal geldt als waarheid tot het tegendeel bewezen is).
Hierbij enkele tips:
– is de weergave die de controleur neerpent vrij van insinuaties (nuchtere weergave van de waargenomen feiten zonder bijkomend oordeel te vellen). Stel een (sociaal) voorbeeldje: “Er waren 5 mensen aanwezig” tegenover “Er waren 5 mensen aan het werk.”
– Zorg dat uw ganse verhaal wordt neergepend (volledigheid van het proces verbaal). Voorbeeld: “Het kasboek is gedurende 3 dagen niet ingeschreven”; versus “Het kasboek is gedurende 3 dagen niet ingeschreven, maar alle individuele kastickets zijn afgedrukt en aanwezig”.
– Lees rustig na en focus uzelf op de tekst (en dus niet op de begeleidende uitleg van de controleur). Vaak zal de controleur het PV nalezen en bij elke zin even uitleg verschaffen over wat het gaat. Wij merken dat controleurs vaak (is het vanwege een vooroordeel?) een vrij scherpe zin in het PV losjes van de hand doen. Stel uzelf de vraag of de tekst op zich duidelijk is zonder dat bijkomende uitleg nodig is.
– Wij raden nooit aan om het PV niet te ondertekenen… dit schept vaak kwade wil en kan ook later aanzien worden als zijnde het niet verlenen van medewerking aan een onderzoek. Bovendien is het toch een element dat twijfel in uw nadeel kan berokkenen bij de controleur die zich later over het dossier moet buigen. Maar opnieuw, wees er zeker van dat de tekst van het PV neutraal en objectief is (hetgeen vaak niet het geval is).
– U mag u steeds laten bijstaan door een adviseur; u mag gerust de controleurs dus laten wachten op de komst van uw accountant of iemand van uw sociaal secretariaat, die dan samen met u het PV kan doornemen en wijzen op tekortkomingen.
Weet tot slot dat na het opstellen van het PV en ondertekening ervan, het tegendeel bewijzen erg moeilijk zal zijn.
Deze regels gelden zowel voor fiscale als sociale controles. Meer info vindt u ook in het bronartikeltje op ADMB.
One thought on “Opletten wat u ondertekent”
Comments are closed.