Uit het onderzoek van Stepstone blijkt dat de helft van de werknemers onbetaalde overuren doet, maar dat anderzijds deze overuren op andere manieren gecompenseerd worden. Vooral flexibel werken scoort hoog (overuren worden gecompenseerd met thuiswerk of verlofcompensatie).
Dit onderzoek laat m.i. vooral zien hoever de huidige sociale wetgeving verwijderd is van de alledaagse praktijk. De loonwetgeving van België is gebaseerd op strenge en strikte arbeidscondities. Vraag maar na aan bedrijven hoe moeilijk het is om flexibiliteit volledig wettelijk in te bouwen in het arbeidsreglement. Een onbegonnen taak… sommige bedrijven die het probeerden hebben ellenlange arbeidsreglementen waar alle mogelijke uurroosters in opgenomen zijn. En dan is het nog steeds niet volledig correct als er plotse wijzigingen moeten gebeuren.
Hoog tijd dat hieraan gewerkt wordt. En misschien kunnen we dan meteen de veel te strikte wetgeving van overuren ook even aanpassen. Ik kom regelmatig jonge werknemers tegen die heel graag wat harder zouden willen werken maar het gewoon niet kunnen omdat het wettelijk verboden is. Ooit lanceerde VLD een voorstel om de referentiejaren voor het pensioen te vervangen door referentie-uren, waardoor het mogelijk wordt om in uw jonge jaren wat harder te werken en op latere leeftijd wat terug te schroeven, terwijl het pensioen toch volledig opgebouwd wordt. Een zeer lovenswaardig initiatief, maar spijtig genoeg onmiddellijk gekelderd door de werknemersvertegenwoordigers.
Bron: Zita