Show me the money – Optimaliseer uw kredieten

Na de optimalisatie van uw voorraadbeheer en debiteurenbeheer is dit de derde post in een reeks van 6 over hoe u uw balansposten (snel) in geld omzet. In deze blog ga ik dieper in op het financieren van vaste activa en werkkapitaal, en de te vermijden kaskredieten.

Vaste Activa (investeringen) passend financieren

Vaste activa financieren kan in de meeste gevallen goedkoper dan werkkapitaal financieren (kaskrediet).

 

Investeringsgoederen cash aan kopen is meestal niet de beste bedrijfseconomische oplossing. Er is een gulden regel die stelt dat vaste activa best gefinancierd worden op lange termijn. Nieuwe investeringen kan u dan ook beter passend financieren. Klein voorbeeldje ter illustratie: stel dat u een nieuwe vrachtwagen koopt en deze cash betaalt. Enige tijd later stelt u wat spanningen vast op de zichtrekening en kom je met de bank een kaskrediet overeen. Op het kaskrediet betaalt u echter al snel 8-10%. Indien u een financiering voor de vrachtwagen had genomen, had u dit vandaag rond de 4% gekost.

 

Zorg dat uw onderneming op een gezonde manier gefinancierd is. Vaste activa (investeringsgoederen) best op lange termijn, met een passend investeringskrediet.

 

Voor kredieten kan u best samen met uw accountant kijken wat acceptabele en gezonde terugbetalingstermijnen zijn.

 

Hou ook rekening met de verschillen in tarieven. Als u voor een onroerend goed kan lenen aan 2,5%; kan u beter wat meer financieren en de afbetalingstermijn laten verlengen; dan toch maar te proberen de termijn zo kort mogelijk te houden, met als gevolg opnieuw financiële spanningen op uw zichtrekening… met een duur kaskrediet tot gevolg.

 

Leen dus op voldoende lange termijn… bespreek dit met uw bankier en accountant in functie van aflossingscapaciteit!

 

Financieringen werkkapitaal

Hierbij denken we vooral aan financieringen voor voorafbetaling van belastingen, of voor het betalen van vakantiegeld of de 13e maand.

 

Zulke kredieten (op 6 of 12 maanden) zijn vaak erg voordelig, en maken dat u bepaalde kosten die een gans jaar aanbelangen, maar op één moment te betalen zijn, kan spreiden over het ganse werkjaar. U legt op die manier de kas-uitgave elke maand i.p.v. slechts één maal per jaar. Dat maakt dan weer dat grote schommelingen op de zichtrekening vermeden worden, en u een beter zicht krijgt op de financiële toestand van uw bedrijf. Aan te raden dus!

 

Kaskrediet

Deze is dan weer best te mijden… vooral vanwege de hoge kost! Een kaskrediet is m.i. enkel toegelaten om zeer tijdelijke, niet-periodieke schokken op te vangen.

 

Beschikt u permanent over een opgenomen kaskrediet, bespreek dan met uw bankier of een straight loan (ook wel ‘vast voorschot’ genoemd) geen betere oplossing is voor uw financiering.

 

Periodieke schokken (voorbeeld aankoop van nieuwe collectie in juli en januari) kunnen best met een tijdelijk krediet op afbetaling of tijdelijke straight loan gefinancierd worden. Beide systemen zijn goedkoper dan het kaskrediet. Uiteraard verdient het aanbeveling om voor stockfinanciering in eerste plaats uw eigen leverancier aan te spreken (consignatiestocks of langere betalingstermijnen).

Tot slot: bekijk minstens één maal per jaar met uw accountant of uw bedrijf correct gefinancierd is. Ik merk bij nog te veel ondernemingen dat het optimaliseren van de financieringen geld kan vrijmaken, en de ondernemer toelaat geruster te ondernemen (want geef toe: niemand zit graag met een kaskrediet).

 

Later deze week volgt er een bericht over leveranciers en de fiscus.