De vraag wordt me wel regelmatig gesteld. De klant is dan op zoek naar een vergelijkend tabelletje met de pro’s en con’s van beide statuten. Die harde feiten opsommen is niet zo moeilijk, en ik ga me er hier niet mee bezig houden. De geïnteresseerden vinden hun gading ongetwijfeld wel elders op het weg (bij o.a. Acerta of SVMB, beide sociale verzekeringsfondsen voor zelfstandigen).
Kort samengevat komt het hier op neer; als nadeel minder sociale bescherming en geen inkomensgarantie. Het voordeel dat men minder (para)fiscale lasten moet dragen. Voor eenzelfde bruto loonkost houdt men dus netto meer over. Als men echter het gebrek aan sociale bescherming opvangt met externe private verzekeringen, dan schilt het netto loon niet zoveel meer met dat van werknemers. Blijft dan natuurlijk nog wel het risico van de inkomensgarantie: geen werk = geen inkomen. Hetzelfde voor verlofperiodes of feestdagen… niet werken = geen inkomen.
Waarom valt de vraag mij dan zo moeilijk? Zelfstandig worden zou geen keuze mogen zijn op basis van de harde feiten of de tabelletjes met pro’s en con’s. Zelfstandig zijn, dat ben je of dat ben je niet. Ik ken werknemers die eigenlijk in hart en nieren zelfstandig zijn. Anderzijds zijn er zelfstandigen die rondlopen met een werknemersmentaliteit.
Wat maakt je in mijn ogen zelfstandig: niet kunnen leven met het idee een baas te hebben, zelf je eigen werk kunnen indelen en beslissen wanneer je werkt, zelf je werk organiseren en beslissen hoe je iets gaat aanpakken, zelf je klanten kunnen selecteren,… klinkt ‘zo vrij als een vogeltje’ er wat over?
Maar wat je ook zelfstandige maakt is het plezier dat je aan je werk beleeft, vele uren kloppen maar dat eigenlijk zo niet ervaren omdat je je amuseert, het genot ervaren van de waardering die klanten voor je kunnen opbrengen, het genot ervaren van zelf in de wetenschap te leven dat je goed werk gepresteerd hebt, verantwoordelijkheid nemen naar klanten en personeel, … Het gevoel zelfstandige te zijn, voor mij onklopbaar.
Zie ook “schijnzelfstandigheid… sociale ruling voortaan mogelijk“